οργανοποιείο

Νίκος Αγριμάκης

 

Οδηγός συντήρησης μουσικών οργάνων

Οι ιδανικές συνθήκες φύλαξης των μουσικών οργάνων είναι σε θερμοκρασία 18-26 βαθμούς κελσίου και 50%-60% υγρασία. Αν το μουσικό όργανο  βρίσκεται όσο το δυνατόν κοντά σε αυτές τις συνθήκες, και δεν εκτίθεται σε απότομες αλλαγές υγρασίας και θερμοκρασίας, θα αποδίδει πάντα ιδανικά. Στο σπίτι τοποθετείτε πάντα το μουσικό όργανο σε βάση και πάντα εκτός θήκης. Το ξύλο πρέπει να αναπνέει. Η θήκη είναι απαραίτητη για τις μετακινήσεις σας. Αν η θήκη είναι μαλακή, προτιμείστε αυτή με επένδυση αφρολέξ για μεγαλύτερη προστασία.

Αλλάζετε τις χορδές μόλις εμφανίσουν σημάδια σκουριάς . Μη περιμένετε να σπάσουν για να τις αντικαταστήσετε. Ο ιδρώτας των χεριών τις αλλοιώνει με αποτέλεσμα ο ήχος να βγαίνει άτονος , μουντός και μεγαλώνει η τάση των χορδών. Συμβουλευτείτε την ενότητα προτεινόμενες χορδές για να δείτε τα προτεινόμενα νούμερα χορδών για το μουσικό σας όργανο. Λάθος νούμερα χορδών μπορεί να μειώσουν την απόδοση ή ακόμα και να βλάψουν το όργανο.  Καθαρίζετε πάντα , μετά από κάθε παίξιμο , τις χορδές με ένα μαλακό και στεγνό πανί. Δεν συνιστάτε η χρήση καθαριστικού χορδών γιατί τα υπολείμματα από το καθαριστικό τις κάνουν να ακούγονται μουντές. Με ένα μαλακό και στεγνό πανί καθαρίστε το λούστρο από δαχτυλιές. Στη ταστιέρα καθαρίστε με λαδί λεμονιάς που θα βρείτε σε καταστήματα με μουσικά όργανα.

Μην αφήνετε μουσικά όργανα μέσα στο αυτοκίνητο τους θερμούς μήνες και όταν είναι σταθμευμένο στον ήλιο. Η κόλλα, που είναι το υλικό συναρμολόγησης, λειώνει από την υψηλή θερμοκρασία και θα ξεκολλήσει. Ελέγχετε πάντα την υγρασία του χώρου όπου έχετε τα μουσικά όργανα με μετρητές υγρασίας. Το ιδανικό επίπεδο σχετικής υγρασίας είναι 45-55%. Η έλλειψη της κάνει το ξύλο να συρρικνώνετε και να σκάει , ενώ η πολύ υγρασία το κάνει να διογκώνεται και να μαλακώνει την κόλλα. Αν πρόκειται να μη χρησιμοποιήσετε το μουσικό όργανο σας για κάποιο διάστημα , χαλαρώστε τις χορδές για να προφυλάξετε το όργανο από σκέβρωμα. Σε περίπτωση που το μουσικό όργανο κτυπηθεί , ξεκολλήσει ή σκάσει θα πρέπει να χαλαρώσετε τις χορδές αμέσως και να μας το φέρετε το συντομότερο δυνατό μαζί με τα σπασμένα κομμάτια. Αν το σπάσιμο παραμείνει για αρκετό διάστημα η αποκατάσταση γίνετε πιο δύσκολα και η συγκόλληση θα είναι πιο εμφανής , γιατί το ξύλο , σαν φυσικό υλικό επηρεάζεται από υγρασία και θερμοκρασία και αλλάζει σταδιακά μορφή.

Νίκος Αγριμάκης

Επικοινωνία

    Οργανοποιείο Νίκος Αγριμάκης
    Ηρακλή 110
    Ηράκλειο Κρήτης
    Τηλ. 2810225043